MAAK JE EIGEN GROENTEBOUILLON
- Alisha Hoeseni
- 1 mei
- 2 minuten om te lezen
Het zou nog mooier zijn als je zelf je bouillon maakt. Hier vind je een recept voor groentebouillon:

INGREDIËNTEN Zo maak je het
2 LITER BOUILLON 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2 grote uien 2. Snijd de groenten in grove stukken.
2 pastinaken of 1 kleine 3. Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede
knolselderij bakplaat en voeg de knoflooktenen toe. Besprenkel het
2 stengels bleekselderij geheel met gesmolten kokosolie.
2 roma (pruim) tomaten 4. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de groenten
1 rode paprika circa 30 minuten.
1 prei 5. Schep de geroosterde groenten in een grote pan en
3 teentjes knoflook (met schil) voeg de overige ingrediënten toe.
1 klein bosje peterselie 6. Breng aan de kook en zet het vuur laag zodra het
2 laurierblaadjes water kookt.
1 tl hele zwarte peperkorrels 7. Laat het geheel minimaal 1 uur pruttelen.
80 ml appelciderazijn 8. Giet de inhoud van de pan door een zeef, zodat je
2 liter water een gladde bouillon overhoudt. Wat er in de zeef
Kokosolie overblijft kun je weggooien.
Snuf zeezout en zwarte peper
Je kunt ook runder of kippenbouillon maken. Aanrader, want dit is erg gezond voor je darmflora, goed voor je gewrichten en werkt ook nog eens goed tegen rimpels! Voeg voor runderbouillon 1 kg runderbotten toe en laat het minimaal 8 uur zachtjes pruttelen. Voor kippenbouillon voeg je een hele kip toe, laat 2 uur pruttelen en haal uit de pan om af te koelen. Trek daarna het vlees van de botten en leg dit opzij. Doe de botten terug in de pan en laat 46 uur op zeer laag vuur pruttelen.
Hoe bewaar je de bouillon? In de koelkast is de bouillon drie dagen houdbaar. Laat het volledig afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Zowel bij runder als bij kippenbouillon ontstaat, na het afkoelen, een gestolde vetlaag. Deze kun je er voor gebruik afscheppen.
Comments