Bij voedingssupplementen geldt: goedkoop is duurkoop. Maar het kan tegenwoordig ook nog voorkomen dat je een hoge prijs voor een supplement betaalt en toch een kwalitatief slecht product ontvangt.
Wat zijn supplementen?
Supplementen zijn producten die voedingsstoffen bevatten. Dit zijn onder andere: vitaminen, mineralen, kruiden, aminozuren, enzymen, probiotica, antioxidanten of andere voedingsstoffen. Deze producten zijn verkrijgbaar in talloze vormen, zoals tabletten, capsules, poeders, tincturen, vloeistoffen of gummies. Voedingssupplementen worden op de markt gebracht als een gemakkelijke en efficiënte manier om je lichamelijke of geestelijke gezondheid te ondersteunen naast je voeding. Voedingssupplementen vormen te allen tijde een aanvulling op een gezond dieet, geen vervanging. Dit betekent dat zelfs wanneer je een supplement neemt, het toch belangrijk is om zo gevarieerd en gezond mogelijk te eten.
Omdat er tegenwoordig zo veel verschillende voedingssupplementen op de markt zijn is het belangrijk om te weten hoe je een supplement moet beoordelen. Stop niet zomaar van alles in je lichaam, maar wees hier bewust van.
Verschillende vormen van een vitamine of mineraal
Voedingssupplementen kunnen natuurlijke vormen hebben, dit betekent dat het voorkomt in de natuur. Deze stof is lichaamseigen en om die reden dan ook het meest effectief in het lichaam. Daarnaast heb je ook de synthetische vormen, dit betekent dat het niet lichaamseigen is. Het stofje wordt gevormd in het laboratorium. Synthetische voedingssupplementen zijn minder effectief in het lichaam, doordat zij een verminderde opname hebben in het lichaam. Als de vorm van een mineraal of vitamine niet duidelijk op het etiket staat (bijvoorbeeld enkel ‘magnesium’ of ‘vitamine D’) mag je ervan uitgaan dat het de slechtst opneembare vorm (de synthetische vorm) is. Ook als er achter de stof –oxide, -sulfaat of –fosfaat staan, gaat het om de synthetische vorm. Als de vorm van een mineraal of vitamine niet duidelijk op het etiket staat (bijvoorbeeld enkel ‘magnesium’ of ‘vitamine D’) mag je ervan uitgaan dat het de slechtst opneembare vorm is.
Het etiket
Het is belangrijk om altijd even op het etiket van een voedingssupplement te kijken. Op het etiket kun je namelijk zien welke stoffen aanwezig zijn, of er gebruik wordt gemaakt van vulstoffen, en zo ja, om welke het dan gaat. Daarnaast kun je op het etiket teruglezen welke vorm van de desbetreffende vitamine of mineraal is gebruikt. Dit zie je vaak tussen haakjes staan achter de vitamine/mineraal. Ook kun je lezen hoeveel er van de vitamine/mineraal echt aanwezig is.
Hieronder nog een aantal kijktips voor het etiket:
1. Kijk naar het eerste ingrediënt op de ingrediëntenlijst, deze is het meest aanwezig in het product.
2. Zit er in het supplement de voedingsstof waarmee geadverteerd wordt? Staat er bijvoorbeeld op de verpakking visolie, kijk dan achterin of er daadwerkelijk 100% visolie in zit en niet 20% visolie met bijvoorbeeld zonnebloemolie.
3. Let op allergenen, indien je hier gevoelig voor bent. Die staan dik- of schuingedrukt of staan in HOOFDLETTERS.
4. Is het product vrij van hulpstoffen zoals suiker, lactose, soja, chemische kleur- en geur- en smaakstoffen (E-nummers)
Let op: Suiker kun je herkennen aan namen die eindigen op -ose, zoals fructose, sucralose, sacharose of dextrose.
Het is dus belangrijk om je te verdiepen in een voedingssupplement. Koop niet zomaar de eerste supplement die je tegenkomt. Wees kritisch over wat je in je lichaam stopt. Wil je snel kunnen beoordelen of de stoffen die in een supplement aanwezig zijn van goede kwaliteit zijn? Maak dan gebruik van de ‘’Checklist Voedingssupplementen Beoordelen’’.
Wil je beginnen aan het innemen van voedingssupplementen of heb je hier meer vragen over? Neem dan een kijkje bij Leef Puur Natuur voor meer informatie.
Comments