Wanneer je weinig energie hebt voel je je sneller vermoeid, je kunt je lusteloos voelen en nergens zin in hebben. Vermoeidheid ontstaat door overbelasting van het lichaam of een verminderde belastbaarheid. Veel voorkomende symptomen van vermoeidheid zijn lusteloosheid, gapen, concentratie- en geheugenproblemen, duizeligheid en hoofdpijn.
Oorzaken van vermoeidheid zijn onder andere stress, slechte nachtrust of een tekort aan verschillende voedingsstoffen. Ook kunnen onderliggende aandoeningen zoals een depressie, diabetes of een trage schildklier een oorzaak zijn. Hier gaan we in dit artikel niet verder op in.
In dit artikel lees je hoe je met voeding je energieniveau weer omhoog kunt krijgen.
Voordat we ingaan op de voeding is het goed om eerst uit te leggen wat er bedoeld wordt met de belasting van het lichaam en een verminderde belastbaarheid.
Belasting: Het lichaam wordt gedurende de dag belast door psychische en lichamelijke stressoren. Denk hierbij aan ongezonde voeding, een drukke baan, giftige stoffen en een slechte nachtrust.
Belastbaarheid: de mate waarin we ons lichaam kunnen belasten kan verminderd worden door bijvoorbeeld een tekort aan voedingsstoffen, onderliggende aandoeningen, te weinig beweging of medicijngebruik.
Wanneer het lichaam te veel belast is, of de belastbaarheid verminderd is, kan het lichaam onvoldoende energie aanmaken.
Verschillende vitamines, zoals de B-vitamines en vitamine C kunnen helpen om je energieniveau te optimaliseren. Mocht je het idee hebben dat je te weinig van deze vitamines uit je voeding kan halen, dan is het goed om een multivitamine erbij te slikken. Slik je momenteel al een multivitamine, dan is het goed om te kijken naar de kwaliteit van dit voedingssupplement.
Heb je geen idee hoe je een kwalitatief goed voedingssupplement herkent, raadpleeg dan de artikelen ''Checklist voedingssupplementen'' en ''Hoe kies ik de juiste supplementen''.
Vitamine C is betrokken bij het vrijmaken van energie en heeft daarnaast ook een functie in he zenuwstelsel. Vitamine C zit onder andere in aardappelen, groente, fruit. Met name bepaalde koolsoorten, rode paprika, citrusfruit, kiwi's bessen en aardbeien.
Vitamine B1 zorgt voor een goede energiestatus in het lichaam. Vitamine B1 zit onder andere in aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten, brood en graanproducten.
Vitamine B2 helpt bij het vrijmaken van energie voor je lichaam uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Vitamine B2 zit onder andere in vlees en vleeswaren, melk en melkproducten, groente, fruit, brood en graanproducten.
Vitamine B3 speelt ook een rol bij het vrijmaken van energie uit voedingsstoffen. Dit zit onder andere in vlees, vis, groente, aardappelen en volkoren graanproducten.
Vitamine B5 helpt energie vrij te maken uit de voeding, maar kan ook helpen bij het verminderen van gebrek aan energie. Vitamine B5 komt onder andere voor in vlees, vis, groente, aardappelen en volkoren graanproducten.
Vitamine B6 is erg belangrijk voor onze energievoorziening in de spieren. Deze vitamine draagt daarnaast ook bij aan de algehele fitheid. Vitamine B6 komt voor in vlees, vis, brood, groente, aardappelen, ei, graanproducten, noten, peulvruchten, melk en melkproducten.
Vitamine B11 vermindert vermoeidheid. Deze vitamine zit vooral in volkoren producten, brood, fruit, groente en in mindere mate in zuivel en vlees.
Vitamine B12 draagt ook bij aan de vermindering van vermoeidheid. Vitamine B12 zit onder andere in melk en melkproducten, vlees, vis en ei.
Naast bovenstaande vitamines helpen ook de mineralen koper, ijzer en magnesium bij een verbeterd energieniveau. Koper activeert namelijk de natuurlijke energie in het lichaam door deze vrij te maken uit voeding. Koper komt voor in vis, vlees, schaal- en schelpdieren, fruit, noten, zaden, pitten, graan- en cacaoproducten.
Magnesium speelt een rol bij de stofwisseling van energie, oftewel dat al onze lichaamscellen over voldoende energie zullen beschikken. Magnesium komt voor in vlees, melk en melkproducten, noten, volkoren graanproducten, groene bladgroenten en cacao.
IJzer ondersteunt het energieniveau in je lichaam en helpt bij vermoeidheid. IJzer zit onder andere in dierlijke producten zoals vlees, vis en kip. Daarnaast zit het ook in brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten, ei en groene groenten zoals spinazie, postelein, paksoi en snijbiet.
Naast de voeding is het ook goed om te kijken naar je eigen leefstijl. Hieronder nog een aantal extra tips om je energieniveau te verbeteren:
Begin de dag met beweging; wat voor beweging dit is maakt niet zoveel uit. Vaak denken mensen te moe te zijn om te kunnen bewegen, maar juist beweging creëert meer energie in je lichaam. Vergeet niet na een work-out voldoende te eten om je energiebehoefte aan te vullen.
Vul je vitamines aan; lukt het niet om voldoende vitamines en mineralen uit je voeding te halen? Overweeg dan om een goede multivitamine erbij te slikken.
Frisse lucht; wanneer je langere tijd binnen zit neem dan even een korte pauze en ga lekker naar buiten. Een frisse neus halen doet wonderen. Ga bij voorkeur ook juist na het opstaan lekker naar buiten. Dit is goed voor je biologische ritme en voor de aanmaak van melatonine.
Met deze tips je energieniveau weer optimaliseren! Wil je een stok achter de deur om je energie op peil te houden? Plan dan een afspraak.
Comments