top of page

Voeding bij depressieve gevoelens

Bijgewerkt op: 4 apr.

Depressie heeft vele oorzaken, maar het optreden van de ziekte en de daarmee gepaard gaande symptomen verschillen van persoon tot persoon en variëren ook afhankelijk van de leeftijd.

Deze ziekte beïnvloedt meestal de manier waarop de persoon die eraan lijdt, denkt en zich gedraagt, vergroot de psychologische problemen en leidt tot veel emotionele en fysieke problemen.

Hoewel sommige mensen het initiatief nemen om deze ziekte via medicijnen op te lossen, hebben onderzoeken aangetoond dat gezonde voeding een grote rol kan spelen in de bestrijding van de ziekte. In deze blog schrijf ik welke voedingsmiddelen kunnen helpen bij het verlichten of verergeren van een depressie.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen:


 • Selenium helpt de stemming te verbeteren en angst te verlichten. Voorbeelden hiervan zijn zeevruchten, lever, volle granen en paranoten. Als u twee paranoten per dag eet, dan krijgt u al de gewenste hoeveelheid aan selenium binnen.

 • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D: zoals eieren, zuivelproducten en vette vis. Ook maken we vanuit zonlicht vitamine D aan in de huid. Helaas krijgen we hier in Nederland te weinig zonlicht binnen om voldoende vitamine D aan te maken. Het is dan ook altijd goed, vooral in de wintermaanden, om extra vitamine D3 te slikken.

 • B-vitamines beschermen o.a. het zenuwstelsel. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan B-vitamines: Vlees, eieren, donkere bladgroenten, fruit, groenten, noten, melkproducten en vis.

 • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink: Er wordt aangenomen dat ze de effectiviteit van medicijnen tegen depressie verbeteren, zoals granen, noten, pompoenpitten, bonen, kip, vlees en schaaldieren.

 • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan: Tryptofaan-eiwit is betrokken bij de vorming van het gelukshormoon serotonine en wordt aangetroffen in tonijn, kalkoen en kikkererwten.

 • Probiotica: Er wordt aangenomen dat nuttige bacteriën in de darmen de symptomen van depressie verminderen. Ze kunnen worden verkregen uit yoghurt, kaviaar en karnemelk. Daarnaast kun je ook een probiotica-supplement gebruiken. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

 • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan Omega-3: ze hebben dubbele voordelen: ze zijn gunstig voor het hart en verbeteren de symptomen van depressie. Ze worden aangetroffen in walnoten, lijnzaad, koolzaad en vette vis. Over het algemeen krijgen we vanuit voeding te weinig omega-3 binnen. Het is dan ook raadzaam om daarnaast een omega-3 supplement in te nemen. Je kunt in de praktijk een vingerpriktest doen om te kijken naar de balans tussen omega-3- en omega-6 vetzuren in het lichaam. Wil je meer weten over welke visolie het beste is om te gebruiken? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij persoonlijk met u mee welke vorm het beste bij u past.

 • Complexe koolhydraten: Het wordt aanbevolen om eenvoudige koolhydraten in koekjes, cakes en witbrood te vermijden en deze te vervangen door complexe koolhydraten zoals groenten, granen, bonen en zadenAntioxidanten

Ons lichaam creëert vrije radicalen die leiden tot celbeschadiging en veroudering, ook wordt er aangenomen dat ze een rol spelen bij het veroorzaken van symptomen van depressie. Antioxidanten bestrijden op hun beurt vrije radicalen en verminderen het gevaar ervan voor ons lichaam. Er zijn voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten. Voorbeelden hiervan zijn:


 • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C: zoals broccoli, paprika, sinaasappels, kiwi, aardbeien, aardappelen, tomaten, grapefruit en bessen.

 • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan bèta-caroteen: zoals, wortels, abrikozen, broccoli, meloen, kool, pompoen en perziken.

 • Voedingsmiddelen rijk aan vitamine E: zoals, essentiële oliën (tarwekiemolie, zonnebloemolie, en saffloerolie), noten en zaden.


Voeding speelt een belangrijke rol bij het verminderen of versterken van de symptomen van een depressie. Net zoals er antidepressiva zijn, zijn er ook voedingsmiddelen en dranken die de symptomen van een depressie kunnen verergeren, en wel als volgt:

 • Suikers: Toegevoegde suiker beïnvloedt de stemming, omdat deze in overvloed wordt aangetroffen in cakes, koekjes, sommige sauzen en smaakversterkers, sappen en frisdranken.

 • Eenvoudige koolhydraten zorgen voor snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, wat leidt tot stemmingswisselingen zoals: witbrood en pasta, rijst, honing.

 • Cafeïne: zit in koffie, energiedrankjes, enz. Overmatig drinken ervan veroorzaakt een plotselinge afname van de energie, uren na consumptie.

 • Alcohol: Het verhoogt de bloedsuikerspiegel plotseling en gaat gepaard met symptomen van depressie, stemmingswisselingen en een slechte controle over de reacties.


Laten we onze voeding gebruiken als een bron van kracht en vitaliteit, en daarmee de weg inslaan naar een gezondere geest en een gelukkiger leven. Onthoud dat zelfzorg begint met wat je eet, en met de juiste voedingskeuzes kunnen we de weg naar herstel en welzijn inslaan.

- Raheq Al-fareh


Comentários


bottom of page